Διδάσκοντες

Γρυπάρειο Μέγαρο, 5ος όροφος, γραφείο 501
Δημήτριος Βασιλείου
Ο Δρ. Δημήτριος Βασιλείου είναι Καθηγητής Τραπεζικής Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι απόφοιτος του Οικονομικού Τμήματος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο University of Kent at Canterbury του Ηνωμένου Βασιλείου (UK), όπου του απονεμήθηκαν τα πτυχία M.A. και Ph.D.
Ο Δρ. Βασιλείου υπήρξε Καθηγητής Τραπεζικής Διοίκησης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και Διευθυντής των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΜΠΣ) «Τραπεζική», «Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ)» και «Τραπεζική, Λογιστική και Χρηματοοικονομική» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Ο Δρ. Βασιλείου διαθέτει πολύχρονη επαγγελματική και διδακτική εμπειρία. Έχει διατελέσει Υποδιοικητής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) και Σύμβουλος – Εμπειρογνώμων Μεγάλων Επιχειρήσεων και Οργανισμών [όπως, για παράδειγμα, του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ), του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, της Γενικής Γραμματείας Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, της Εθνικής Ασφαλιστικής, της Κτηματολόγιο Α.Ε. κ.λπ.].
Ο Δρ. Βασιλείου δίδαξε για πάνω από 20 έτη στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου διετέλεσε Επίκουρος Καθηγητής Χρηματοοικονομικής Διοίκησης, με μονιμότητα, και Λέκτορας Χρηματοοικονομικής Διοίκησης. Έχει συγγράψει με τον Νικόλαο Ηρειώτη τα βιβλία «Χρηματοοικονομική Διοίκηση: Θεωρία και Πρακτική», «Ανάλυση Επενδύσεων και Διαχείριση Χαρτοφυλακίου» και «Αρχές Χρηματοοικονομικής Λογιστικής», με τους Νικόλαο Ηρειώτη και Δημήτριο Μπάλιο το βιβλίο «Προχωρημένη Χρηματοοικονομική Λογιστική» και με τους Νικόλαο Ηρειώτη, Μάριο Μενεξιάδη και Δημήτριο Μπάλιο το βιβλίο «Εσωτερικός Έλεγχος» που έχουν εκδοθεί από τις εκδόσεις Rosili. Επιπλέον, έχει συγγράψει πέντε βιβλία, στα γνωστικά αντικείμενα της Χρηματοοικονομικής Διοίκησης και της Διαχείρισης Χαρτοφυλακίου, τα οποία αποτελούν διδακτικά εγχειρίδια προγραμμάτων σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.
Πρόσφατες Δημοσιεύσεις- Balios, D., Daskalakis, N., Eriotis N. and D. Vasiliou (2016), «SMEs capital structure determinants during severe economic crisis: The case of Greece», Cogent Economics & Finance, Vol 4, Issue 1.
- Balios, D., Eriotis, N., Missiakoulis, S. and Vasiliou, D. (2016). Delisted Versus Voluntary Delisted Versus Remain Listed: Financial Disclosure Timing. Applied Economics Letters, 2016, Vol. 23, No 11, pp. 773-776.
- Balios, D., Eriotis, N., Missiakoulis, S. and Vasiliou, D. (2015). Delisted Versus Voluntary Delisted Versus Remain Listed: an Ordered Analysis. Applied Economics Letters, 2015, Vol. 22, No 1, pp. 66-70.
- Daskalakis N., Eriotis N., Thanou E. and D. Vasiliou, (2014), «Capital Structure and Size: New evidence across the broad spectrum of SMEs», Managerial Finance, Vol. 40, Issue: 12, pp.1207 – 1222.

Γιώργος Ηλιού
O Γιώργος Ηλιού είναι κάτοχος δύο διδακτορικών διπλωμάτων: διδάκτωρ Φιλοσοφίας του τμήματος Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάκτωρ του τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Είναι απόφοιτος του τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς, ενώ έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές (Master) στην ιστορική έρευνα, διδακτική και νέες τεχνολογίες στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
Έχει υπηρετήσει ως ειδικός σύμβουλος στην Περιφέρεια Αττικής, στην Νομαρχία Αθηνών και στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, ενώ υπήρξε Competition Μanager στην Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων ‘Αθήνα 2004’ και Sport and Venue Manager στους Παγκόσμιους Αγώνες Special Olympics ‘Αθήνα 2011’.
Είναι μέλος ΣΕΠ στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, ενώ έχει διδάξει στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου καθώς και σε άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Στο ΔΠΜΣ Φιλοσοφία και Διοίκηση (MSc Philosophy and Management) του ΕΚΠΑ διδάσκει το μάθημα «Λογική και Γνωσιοθεωρία». Εργασίες του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

Δημήτριος Καινούργιος
Ο Δ. Καινούργιος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χρηματοοικονομικής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών (ΤΟΕ) του ΕΚΠΑ, Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ και Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Εφαρμοσμένη Διαχείριση Κινδύνων» και του Κέντρου Μελετών και Εκπαίδευσης Χρηματοοικονομικής (UoA Center for Financial Studies) του ΤΟΕ/ΕΚΠΑ. Είναι πτυχιούχος του ΤΟΕ του ΕΚΠΑ (1995), κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος με εξειδίκευση στα Νομισματικά, Τραπεζικά και Χρηματοοικονομικά (MSc in Money, Banking and Finance) από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του University of Birmingham, U.K (1996), και Διδακτορικού Διπλώματος (PhD) στη Χρηματοοικονομική από το ΤOE του ΕΚΠΑ (2001).
Στο παρελθόν, έχει διδάξει στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής και στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ), στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και σε μεταπτυχιακά προγράμματα των University of Strathclyde (U.K) και University of Wales (U.K) που διοργανώνονται στην Ελλάδα. Επιπλέον, διδάσκει ως Συμβουλευτικό Επιστημονικό Προσωπικό (ΣΕΠ) στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ), στην Θεματική Ενότητα «Χρηματοοικονομική Διοίκηση-ΔΕΟ31».
Έχει συμμετάσχει σε εξεταστικές επιτροπές διδακτορικών διατριβών στο ΕΚΠΑ και στο ΟΠΑ. Είναι μέλος διεθνών επιστημονικών ενώσεων και κριτής σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του εστιάζονται στην ανάλυση διεθνών και αναδυόμενων χρηματοοικονομικών αγορών, στην μετάδοση χρηματοπιστωτικών κρίσεων, στην εταιρική χρηματοοικονομική, στην μάκρο-χρηματοοικονομική, στην χρηματοοικονομική ανάλυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στη διαχείριση κινδύνου. Επίσης διαθέτει πολύχρονη εμπειρία σε επαγγελματική επιμόρφωση, καθώς και στην δια βίου και εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση.
Δημοσιευμένα άρθρα του εμφανίζονται, εκτός άλλων, στα ακαδημαϊκά περιοδικά: Journal of International Financial Markets, Institutions & Money, The European Journal of Finance, International Review of Financial Analysis, Small Business Economics, Economic Modeling, International Review of Economics and Finance, The Manchester School, Finance Research Letters, Journal of Policy Modeling, Research in International Business and Finance.

Τούντας Κανέλλος
Ο Τούντας Κανέλλος είναι πτυχιούχος του τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιά και κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το ίδιο Πανεπιστήμιο. Απέκτησε Διδακτορικό τίτλο σπουδών στη Λογιστική και τη Χρηματοοικονομική Διοίκηση από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εκπόνησε μεταδιδακτορική έρευνα στο τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Μιλάει Αγγλικά και Ιταλικά.
Κατέχει οργανική θέση ως Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό στην μονάδα αντιμετώπισης Εσόδων από Εγκληματικές δραστηριότητες στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ενώ διδάσκει Λογιστική σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά τμήματα στο τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Διδάσκει επίσης στο Ινστιτούτο Εκπαίδευσης Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών (ΙΕΣΟΕΛ) καθώς και Τραπεζική στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Πρόσφατα εκλέχθηκε Επίκουρος Καθηγητής στη Λογιστική / Χρηματοοικονομική Ανάλυση στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Έχει τριακονταετή και πλέον επαγγελματική εμπειρία, στο πλαίσιο της οποίας εργάστηκε σε Ναυτιλιακές Εταιρίες. Από το 2001 μέχρι και το 2010 διατέλεσε Προϊστάμενος Οικονομικών Υπηρεσιών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, από το 2011 μέχρι και το 2014 Αντιδήμαρχος Οικονομικών στο Δήμο Νίκαιας- Αγ. Ι. Ρέντη ενώ το 2012 μέλος του ΔΣ του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας ‘’Αγ. Παντελεήμων” με αρμοδιότητα στα Οικονομικά του Νοσοκομείου και μέλος του ΔΣ στην Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας.
Από το Σεπτέμβριο του 2014 μέχρι και τον Ιούνιο του 2015 άσκησε τα καθήκοντα του Υποδιοικητή στον Οργανισμό Αγροτικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) ενώ από το 2011 μέχρι και σήμερα εκλέγεται Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Νίκαιας- Αγ. Ι. Ρέντη.
Έχει διδάξει επί σειρά ετών στο ΤΕΙ Αθήνας, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο Πατρών, στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και στο ΤΕΙ Πειραιά.
Κατέχει δίπλωμα Λογιστή Α’ Τάξης, είναι πλήρες μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος ενώ έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων στην Ευρωπαϊκή Σχολή Δημόσιας Διοίκησης.
Επιστημονικά του άρθρα έχουν δημοσιευθεί σε έγκριτα Διεθνή Περιοδικά, Διεθνή Οικονομικά Συνέδρια και Forums. Έχει παρουσιάσει σειρά διαλέξεων σε θεματολογία Οικονομικών και Δημοσίου Λογιστικού ενώ κύρια θέματα επιστημονικού του ενδιαφέροντος είναι η Λογιστική και η Χρηματοοικονομική.
Αντώνης Λιβιεράτος
Ο Αντώνης Λιβιεράτος είναι Επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και εξειδικεύεται σε θέματα στρατηγικής των επιχειρήσεων, διαχείρισης καινοτομίας και επιχειρηματικότητάς. Είναι επιστημονικός σύμβουλος στο Κέντρο Έρευνας, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας Αρχιμήδης του ΕΚΠΑ.
Σπούδασε οικονομικές επιστήμες αρχικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και κατόπιν στο University of Kent απ’ όπου απέκτησε μεταπτυχιακό στα Οικονομικά και την Οικονομετρία. Επέστρεψε στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών κι εκπόνησε το διδακτορικό του με θέμα την Χρηματοοικονομική διαφάνεια του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Σπούδασε Οικονομικά στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (DESS) στη Διοίκηση Τεχνολογίας και Καινοτομίας από το Universite Paris Dauphine (Γαλλία) και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στη στρατηγική νεοφυών επιχειρήσεων (startup) υψηλής τεχνολογίας στο Universite Paris Sud 11 (Γαλλία) .
Υπήρξε συνιδρυτής της Saint Startup (web application για startups και business accelerators). Έχει εργαστεί για πάνω από 15 χρόνια ως σύμβουλος επιχειρήσεων κυρίως για νεοφυείς (startup) επιχειρήσεις. Έχει μεγάλη εμπειρία στην εκπαίδευση στελεχών και στη διαχείριση ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν κυρίως το ανοικτό μοντέλο καινοτομίας (open innovation) και την επιχειρηματικότητα.


Δημήτριος Μπάλιος
Ο Δημήτριος Π. Μπάλιος είναι Επίκουρος Καθηγητής Χρηματοοικονομικής Λογιστικής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) από το 2016. Η εκλογή του στη βαθμίδα του Λέκτορα έλαβε χώρα το 2010 και ο διορισμός του το 2014.
Ο Δημήτριος Π. Μπάλιος σπούδασε οικονομικές επιστήμες στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, από όπου και έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα το 2006. Έχει απασχοληθεί ως ερευνητής σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα του ΕΚΠΑ (Εργαστήρια: Εκπαίδευσης και Εφαρμογών Λογιστικής, Τραπεζικής, Επενδυτικών Εφαρμογών, ΚΕΜΕΧ) και του Πανεπιστημίου Πειραιά και έχει διατελέσει υπεύθυνος τμημάτων ανάλυσης χρηματιστηριακών εταιρειών – μελών του Χρηματιστηρίου της Αθήνας κατά την περίοδο 2003 - 2008.
Έχει διδάξει προπτυχιακά μαθήματα στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ και στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιά και μεταπτυχιακά μαθήματα στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και στο ΤΕΙ Πειραιά. Τα γνωστικά αντικείμενα των μαθημάτων που έχει διδάξει αφορούν την Χρηματοοικονομική Λογιστική, την Διοικητική Λογιστική καθώς και ειδικά θέματα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής όπως κοστολόγηση, χρηματοοικονομική διοίκηση και ανάλυση επενδύσεων. Επιπλέον, έχει εισηγηθεί σε διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα εταιρειών και κυρίως τραπεζών (Πιστοποιήσεις Τράπεζας της Ελλάδος).
Επίσης, ο Δρ. Δημήτρης Μπάλιος είναι μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη «Διοίκηση Οικονομικών Μονάδων» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Έχει συγγράψει με τους Νικόλαο Ηρειώτη και Δημήτριο Βασιλείου το βιβλίο «Προχωρημένη Χρηματοοικονομική Λογιστική» και με τους Δημήτριο Βασιλείου, Νικόλαο Ηρειώτη και Μάριο Μενεξιάδη το βιβλίο «Εσωτερικός Έλεγχος». Και τα δύο βιβλία έχουν εκδοθεί από τον εκδοτικό οίκο Rosili.
Τέλος, τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συνδέονται με την εφαρμογή των Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης, της ποιότητας της λογιστικής πληροφόρησης, της ανάλυσης των λογιστικών καταστάσεων καθώς και της ανάπτυξης υποδειγμάτων αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας βάσει λογιστικών πληροφοριών. Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα διεθνή επιστημονικά περιοδικά μεταξύ των οποίων τα Journal of Corporate Finance, Applied Economics και Managerial Finance.
Πρόσφατες Δημοσιεύσεις- Daskalakis, N., Balios, D. and Dalla, V. (2017). The behaviour of SMEs’ capital structure determinants in different macroeconomic states. Journal of Corporate Finance, Vol. 46, pp. 248-260.
- Balios, D., Thomadakis, S. and Tsipouri, E. (2016). Credit rating model development: an ordered analysis based on accounting data. Research in International Business and Finance, Vol. 38, pp. 122-136.
- Balios, D., Daskalakis, N., Eriotis, N. and Vasiliou, D. (2016). SMEs Capital Structure Determinants during severe economic crisis: The Case of Greece. Cogent Economics, 2016, Vol. 4, pp. 1-11.
- Balios, D., Eriotis, N., Missiakoulis, S. and Vasiliou, D. (2016). Delisted Versus Voluntary Delisted Versus Remain Listed: Financial Disclosure Timing. Applied Economics Letters, 2016, Vol. 23, No 11, pp. 773-776.
- Balios, D., Eriotis, N., Fragoudaki, A.. and Gkiokas, D. (2015). Economic Efficiency of Greek Retail SMEs in a Period of High Fluctuations in Economic Activity: a DEA Approach. Applied Economics, 2015, Vol. 47, No 33, pp. 3577-3593.
- Balios, D., Eriotis, N., Missiakoulis, S. and Vasiliou, D. (2015). Delisted Versus Voluntary Delisted Versus Remain Listed: an Ordered Analysis. Applied Economics Letters, 2015, Vol. 22, No 1, pp. 66-70.