Διδάσκοντες
Σεραφείμ Βολιώτης
Δόκτωρ
Ανδρέας Γεωργαντόπουλος
Δόκτωρ
Αθανάσιος Δήμας
Δόκτωρ
Γεώργιος Ηλιού
Δόκτωρ
Μιχαήλ Κατσιμίτσης
Δόκτωρ
Δημήτριος Κουτσουπάκης
Δόκτωρ
Άννα Λάζου
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια
Δημήτριος Μπάλιος
Αναπληρωτής Καθηγητής
Παναγιώτης Πανταζάκος
Καθηγητής
Ανδρέας Παπανδρέου
Καθηγητής
Αναστάσιος Παππάς
Δόκτωρ
Ευαγγελία Σιάχου
Επίκουρη Καθηγήτρια
Ευάγγελος Σφακιανάκης
Δόκτωρ
Κανέλλος Τούντας
Επίκουρος Καθηγητής
210 727 7880
seravol@econ.uoa.gr
Γρυπάρειο Μέγαρο, 5ος όροφος, γραφείο 518
Σεραφείμ Βολιώτης
Ο Δρ. Βολιώτης κατέχει BA, MA & ΜΜath στα Θεωρητικά Μαθηματικά από το πανεπιστήμιο του Cambridge και PhD από το πανεπιστήμιο Imperial ενώ παράλληλα ολοκλήρωσε κύκλο σπουδών στα νομικά στο University of Law, City Law School και Cardiff Law School (LLM). Η διδακτική και ερευνητική του δραστηριότητα κινείται μεταξύ μαθηματικών (θεωρία τελεστών, πιθανοτήτων και παιγνίων/διαπραγματεύσεων), φιλοσοφίας (ηθική, διαφθορά, αναλυτική φιλοσοφία), ψυχολογίας (θεωρία στερεοτύπων, θεωρία λήψης αποφάσεων) και νομικών (θεωρία αποδείξεων, οικονομικά εγκλήματα), ενώ έχει δημοσιεύσει σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά όπως το Journal of Operator Theory, Journal of Business Ethics και Frontiers in Organizational Psychology.
Διδάσκει, μεταξύ άλλων, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου, στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης και στις Σχολή Πολέμου (νυν ΣΔΙΕΠ) της Πολεμικής Αεροπορίας ενώ έχει διδάξει στο American College of Greece, στη Σχολή Πολέμου του Πολεμικού Ναυτικού και στο Πανεπιστήμιο του Sheffield. Επίσης έχει συγγράψει/διευθύνει το Negotiations & Conflict Management και το Leadership & Ethical Decision Making στο global-MBA του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.
Ο Δρ. Βολιώτης ασχολείται επαγγελματικά με τις Διαπραγματεύσεις και τη Διαμεσολάβηση (πρακτική, συμβουλευτική, προπονητική) ήδη από το 2003 (ο δεύτερος εν Ελλάδι διαπιστευμένος διαμεσολαβητής) και έχει εκπαιδεύσει μέχρι σήμερα πάνω από 6500 στελέχη επιχειρήσεων αλλά και νομικούς σε πέραν των 4500 ωρών επαγγελματικής εκπαίδευσης, στις διαπραγματεύσεις, την διαχείριση σύγκρουσης, την επιχειρηματική ηθική και την κριτική σκέψη είτε αυτοτελώς (www.sapientiaveritas.com) είτε σε συνεργασία με έγκριτους οργανισμούς όπως η Νομική Βιβλιοθήκη στην Ελλάδα και το κορυφαίο Said Business School του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης στην Ευρώπη.
Πρωτίστως, τρέφει ιδιαίτερη αγάπη στα παιδιά και, προς το σκοπό αυτό, συνεργάζεται με το κέντρο χαρισματικών παιδιών «Χαρισμάθεια», τη Mensa Hellas, αλλά και στο Χαμόγελο του Παιδιού όπου προσφέρει στους δύο πρώτους οργανισμούς εξειδικευμένα διεπιστημονικά προγράμματα σε χαρισματικά παιδιά και παιδιά με υψηλή ευφυΐα, ενώ στον τρίτο εξειδικευμένη εκπαίδευση σε Οικογενειακές Διαπραγματεύσεις και τη διαχείριση Ενδο-οικογενειακής Σύγκρουσης (www.sapientiaveritas.org).
Ανδρέας Γεωργαντόπουλος
Ο Ανδρέας Γεωργαντόπουλος είναι Διδάκτωρ Λογιστικής του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών ενώ στο ίδιο Πανεπιστήμιο έχει διατελέσει και ως μεταδιδακτορικός ερευνητής. Επίσης, είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου και πτυχίου του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ο Δρ. Ανδρέας Γεωργαντόπουλος έχει διδάξει Χρηματοοικονομική Διοίκηση, Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα και Λογιστική Επιχειρηματικών Κλάδων στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου, Διοικητική Λογιστική, Χρηματοοικονομική Λογιστική και Χρηματοοικονομική Πληροφόρηση στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «ΜΒΑ» του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής σε συνεργασία με το University of Kentucky, Παρουσίαση και Ανάλυση Λογιστικών Καταστάσεων στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Φιλοσοφία και Διοίκηση» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Τραπεζική Διοίκηση και Λογιστική και Χρηματοοικονομική για Στελέχη Επιχειρήσεων στα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών «Τραπεζική» και «ΜΒΑ» αντιστοίχως, του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα σε Πρόγραμμα Επιμόρφωσης και Κατάρτισης Στελεχών του Παντείου Πανεπιστημίου.
Επιπλέον, ο Δρ. Ανδρέας Γεωργαντόπουλος έχει εργαστεί ως Διευθυντής στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο, ως Στέλεχος Κανονιστικής Συμμόρφωσης στην Εμπορική Τράπεζα της Ελλάδος και ως Φορολογικός Σύμβουλος στην εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων KPMG. Τα τρέχοντα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στα γνωστικά πεδία της εταιρικής διακυβέρνησης, της φοροαποφυγής και της μερισματικής πολιτικής.
210 727 7880
ageorgantos@econ.uoa.gr
Γρυπάρειο Μέγαρο, 5ος όροφος, γραφείο 518
210 727 7880
atdimas@di.uoa.gr
Γρυπάρειο Μέγαρο, 5ος όροφος, γραφείο 518
Αθανάσιος Δήμας
O Δρ. Δήμας Θάνος είναι σύμβουλος του Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη, αρμόδιος για τα ψηφιακά έργα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης χρηματοδοτούμενα από εθνικούς πόρους και πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Παράλληλα είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος (ΕΛΚΕΔ).
Στο παρελθόν ήταν συντονιστής του Τμήματος Καταγραφής και Μέτρησης Υπηρεσιών Ερευνητικής & Καινοτομικής Δραστηριότητας του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης/ Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, υπεύθυνος των Ευρωπαϊκών Στατιστικών Ερευνών Καινοτομίας των επιχειρήσεων και Έρευνας και Ανάπτυξης.
Είναι επίσης συν-ιδρυτής και Μάρκετινγκ Μάνατζερ της συμβουλευτικής εταιρίαs Saint Startup (www.saintstartup.com) και σύμβουλος επιχειρήσεων αρκετών εταιριών του ιδιωτικού τομέα και ιδιαίτερα των νεοφυών.
Έχει διατελέσει επίσης σύμβουλος μάρκετινγκ και ψηφιακού μάρκετινγκ στη θερμοκοιτίδα νεοφυών επιχειρήσεων του ΕΒΕΑ (ΘΕΑ) και σύμβουλος στρατηγικής νέων επιχειρηματιών (Attica Broadcasting Αctivities) στο Εθνικό και Καποδιστριακό πανεπιστήμιο Αθηνών.
Στο παρελθόν έχει διατελέσει διευθυντής των μεταπτυχιακών προγραμμάτων MBA for Executives και MSc Digital Marketing του Οικονομικού Κολλεγίου Αθηνών που προσφέρονταν σε συνεργασία με το Plymouth Business School – Plymouth University.
Από το 2006 μέχρι και το 2013 έχει εργασθεί ως ερευνητής σε αρκετά Ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα με το Πανεπιστήμιο Πειραιά και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
O Δρ. Δήμας Αθανάσιος έχει πτυχίο και διδακτορικό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και μεταπτυχιακό από το Πανεπιστήμιο Πειραιά. Διδάσκει από το 2018 στο ΠΜΣ Διοίκηση Επιχειρήσεων (University of Athens MBA) τα μαθήματα «Διοίκηση Μάρκετινγκ», «Έρευνα Αγοράς», «Διοίκηση Αλλαγών» και έχει διδάξει και «Στρατηγική Επιχειρήσεων».
Διδάσκει επίσης από το 2014 “Στρατηγική Επιχειρήσεων” στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα “Οικονομική και Διοίκηση Τηλεπικοινωνιακών Δικτύων” του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Στο παρελθόν έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (2006-2009) “Έρευνα Μάρκετινγκ”, “Στρατηγικό Μάρκετινγκ” , “Μάρκετινγκ και Διοίκηση Υπηρεσιών” και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδος (2011-2012) “Λιανικό Μάρκετινγκ”, “Βιομηχανικό Μάρκετινγκ” και “Οργάνωση και Διοίκηση Πωλήσεων”.
Τα επιστημονικά και ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στο χώρο του Μάρκετινγκ και Ψηφιακού μάρκετινγκ και στο χώρο της νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε έγκυρα διεθνή περιοδικά όπως International Journal of Shipping and Transport Logistics, Maritime Policy and Management, Maritime Economics and Logistics, καθώς επίσης και σε διεθνή συνέδρια American Marketing Association, Academy of Marketing, International Association of Maritime Economists κ.α.
Γιώργος Ηλιού
O Γιώργος Ηλιού είναι κάτοχος δύο διδακτορικών διπλωμάτων: διδάκτωρ Φιλοσοφίας του τμήματος Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάκτωρ του τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Είναι απόφοιτος του τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς, ενώ έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές (Master) στην ιστορική έρευνα, διδακτική και νέες τεχνολογίες στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
Έχει υπηρετήσει ως ειδικός σύμβουλος στην Περιφέρεια Αττικής, στην Νομαρχία Αθηνών και στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, ενώ υπήρξε Competition Μanager στην Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων ‘Αθήνα 2004’ και Sport and Venue Manager στους Παγκόσμιους Αγώνες Special Olympics ‘Αθήνα 2011’.
Είναι μέλος ΣΕΠ στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, ενώ έχει διδάξει στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου καθώς και σε άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Στο ΔΠΜΣ Φιλοσοφία και Διοίκηση (MSc Philosophy and Management) του ΕΚΠΑ διδάσκει το μάθημα «Λογική και Γνωσιοθεωρία». Εργασίες του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά.
210 727 7880
giliou@ppp.uoa.gr
Γρυπάρειο Μέγαρο, 5ος όροφος, γραφείο 518
Δημήτριος Κουτσουπάκης
Ο Δρ. Δημήτριος Κουτσουπάκης είναι κάτοχος Διδακτορικού (Ph.D) από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, μεταπτυχιακού (MPhil in Economics) από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, μεταπτυχιακού (ΜSc in Public Management) από το SDA Bocconi, Università Bocconi, Μιλάνο της Ιταλίας και πτυχίου στα Οικονομικά από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η διδακτορική του διατριβή εστιάζει στη νομισματική, τραπεζική και χρηματοοικονομική υπόσταση των κρυπτονομισμάτων (cryptocurrencies) και χρηματοδοτήθηκε από το LSE European Institute με πλήρη υποτροφία ενός έτους ως επισκέπτης ερευνητής στο London School of Economics & Political Sciences (2016-2017). Έχει διδάξει/διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών μαθήματα όπως Μαθηματικά της Διοικητικής Επιστήμης, Εναλλακτικές Επενδύσεις, Διαχείριση Κινδύνου, θεωρία χαρτοφυλακίου, Διεθνής Χρηματοοικονομική, Λογιστική και Χρηματοοικονομικές Τεχνολογίες (FinTech). Η μεταδιδακτορική του έρευνα στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών έχει τίτλο “Applications of digital assets in Alternative Finance”. Επαγγελματικά, ξεκίνησε από τον εσωτερικό έλεγχο ως εκπαιδευόμενος (trainee internal auditor) στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (European Commission, DG ECFIN) στο Λουξεμβούργο (2005) και συνέχισε ως χρηματοοικονομικός αναλυτής σε εταιρίες Συμβούλων και Λογιστών Ορκωτών Ελεγκτών στο Μιλάνο Ιταλίας και στην Αθήνα (2006-2011). Κατόπιν ιδιώτευσε με σύσταση γραφείου Λογιστών-Συμβούλων με έδρα την Αθήνα (2011-2016) ενώ αργότερα απασχολήθηκε ως Οικονομικός Διευθυντής σε εταιρία Συμμετοχών (private equity) με έδρα την Αθήνα (2017-2019). Σήμερα, απασχολείται με τον ρόλο του Finance Manager σε εταιρία Asset Management-Financial Services με έδρα την Αθήνα, η οποία εποπτεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος και είναι θυγατρική επενδυτικού Ομίλου εισηγμένου στο Χρηματιστήριο Αξιών της Ιταλίας. Παράλληλα, συμβουλεύει επιχειρήσεις και ερευνητικούς οργανισμούς στην Ελλάδα και στην αλλοδαπή στον σχεδιασμό του οικονομικού πρωτοκόλλου κρυπτονομισμάτων με εφαρμογές κυρίως στον κλάδο της ενέργειας. Τέλος, όσον αφορά σχετικές επαγγελματικές πιστοποιήσεις και κατάρτιση στον κλάδο της λογιστικής και των επενδύσεων, είναι Λογιστής Α’ τάξης (Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος) και υποψήφιος CFA L.3 (CFA Institute, USA).
210 727 7880
dimitrios.koutsoupakis@econ.uoa.gr
Γρυπάρειο Μέγαρο, 5ος όροφος, γραφείο 518
210 727 7503
lazou@philosophy.uoa.gr
Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, Φιλοσοφική Σχολή, 5ος όροφος, κυψέλη 509
Άννα Λάζου
Επίκουρη Καθηγήτρια Φιλοσοφικής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Φιλοσοφίας, διδάκτορας Φιλοσοφίας του Τμήματος ΦΠΨ του Πανεπιστημίου Αθηνών («Άνθρωπος, Φύση και Πράξη», 2006). Διευθύνει το Εργαστήριο Φιλοσοφίας & Τέχνης ΕΚΠΑ - Phil.Art.Lab από το Γενάρη 2022 (προσωρινός ιστότοπος https://www.facebook.com/philosophy.art.seminars/). Διευθύνει την διετή περιοδική έκδοση P.A.Th. (Φιλοσοφία, τέχνη, θεραπεία) 2020 κ.ε. ISSN 2732-7345, ISSN 2732-7353 (ηλεκτρονική έκδοση/online)
https://www.researchgate.net/publication/358057782_PATH_1_FULL_Repaired, https://www.researchgate.net/publication/358079100_PATH_1_SPECIAL_EDITION.–
Πρόσφατες δημοσιεύσεις της: “Philosophical Games in Primary Education: An Interdisciplinary Approach” (2022), “The Concept of Therapy in Ancient Greek Texts and Dance Practices”(2021), «Παιγνίδι, μέτρο, αρμονία: το βίωμα του χρόνου στην ποιητική σκέψη» (2020), «Η πλατωνική όρχηση σήμερα Ι: Φιλοσοφικές προϋποθέσεις & εφαρμογές» (2020), «Ο χορός ως αντικείμενο επιστημονικής έρευνας και φιλοσοφίας. Προλεγόμενα» (2020), “Man and Measure: Comments on the Crisis of Civilization” (2017) και παλαιότερα: “Justice as Therapy-Justice for Therapy (Θεραπευτική Δικαιοσύνη)” (2000), «Ψυχονοητικά Γεγονότα και η επί σκηνής δράση του ηθοποιού», 2008 και «The Diachronic Character of the Dionysian», 2010, «Ancient Myths, Traditional Civilization and Contemporary Dance Theatre”, 2011, «O Marx για την αρχαία Ελλάδα – ακολουθώντας τον Hegel και τους Νεαρούς Εγελιανούς* κατά τον Παναγιώτη Κονδύλη», 2012, «Άτομο και Κοινωνία κατά τον Adam Smith», 2013, «Πέρα από το χορό: Σύγχρονες αισθητικοθεραπευτικές χρήσεις του χορού στο φως της νιτσεϊκής σκέψης», 2013, «Η «αναγνώριση» της ανθρώπινης ύπαρξης ως κεντρική έννοια της μαρξικής ανθρωπολογίας. Σκέψεις με αφορμή την πρόσφατη κριτική έκδοση των Οικονομικών και Φιλοσοφικών Χειρογράφων του 1844, από τον Michael Quante», 2014, “Au-delà de la danse: la perspective philosophique dans l’étude de la danse grecque ancienne”, 2015, Στοιχεία Φιλοσοφίας της Φύσης, (επιμ.) 2015, Ο John Locke και το Δοκίμιο για την Ανθρώπινη Νόηση – Α΄, 2015, Άνθρωπος, ο Δημιουργός, 2015, Τέχνη, Φιλοσοφία, Θεραπεία, (επιμ.), 2015, κ.ά.
Δημήτριος Μπάλιος
Ο Δημήτριος Π. Μπάλιος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χρηματοοικονομικής Λογιστικής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Σπούδασε οικονομικές επιστήμες στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, από όπου και έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα το 2006. Έχει απασχοληθεί ως ερευνητής σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα του ΕΚΠΑ και του Πανεπιστημίου Πειραιά και έχει διατελέσει υπεύθυνος τμημάτων ανάλυσης χρηματιστηριακών εταιρειών – μελών του Χρηματιστηρίου της Αθήνας κατά την περίοδο 2003 - 2008.
Έχει διδάξει προπτυχιακά μαθήματα στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ ως μέλος του Τομέα Οικονομικής και Διοίκησης των Επιχειρήσεων – Χρηματοοικονομικής και στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιά. Έχει διδάξει σε προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών στο ΕΚΠΑ, στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και στο ΤΕΙ Πειραιά. Τα γνωστικά αντικείμενα των μαθημάτων που έχει διδάξει αφορούν την Χρηματοοικονομική Λογιστική, την Διοικητική Λογιστική καθώς και ειδικά θέματα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής όπως κοστολόγηση, χρηματοοικονομική διοίκηση και ανάλυση επενδύσεων. Επιπλέον, έχει εισηγηθεί σε διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα εταιρειών και τραπεζών (π.χ. Πιστοποιήσεις Τράπεζας της Ελλάδος).
Ο Δρ. Δημήτρης Μπάλιος, από το 2022 είναι Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «National and Kapodistrian University of Athens MBA», ενώ είναι μέλος της Ακαδημαϊκής του Επιτροπής από το 2015. Επιπλέον, είναι μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Φιλοσοφία και Διοίκηση» του ΕΚΠΑ από το 2019. Από το 2020 είναι μέλος της Ακαδημαϊκής Επιτροπής Εποπτείας του νέου Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου με τίτλο «Τραπεζική, Χρηματοοικονομική και Χρηματοοικονομική Τεχνολογία». Ο Δρ. Μπάλιος από το 2021 είναι Διευθυντής του Εργαστηρίου Εκπαίδευσης και Εφαρμογών Λογιστικής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Τέλος, τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συνδέονται με την εφαρμογή των διαφόρων Προτύπων Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης (όπως ΕΛΠ, IFRS, IPSAS), της ποιότητας της λογιστικής πληροφόρησης, της ανάλυσης των λογιστικών καταστάσεων καθώς και της ανάπτυξης υποδειγμάτων αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας βάσει λογιστικών πληροφοριών. Άρθρα του έχουν βραβευθεί (Best Paper Award) ή/και δημοσιευθεί σε διάφορα διεθνή επιστημονικά περιοδικά μεταξύ των οποίων τα Journal of Corporate Finance, International Journal of Managerial and Financial Accounting, Research in International Business and Finance, Applied Economics, Cogent Economics and Finance και Managerial Finance.
210 368 9464
dbalios@econ.uoa.gr
Γρυπάρειο Μέγαρο, 5ος όροφος, γραφείο 509
210 727 7880
taspappas@econ.uoa.gr
Γρυπάρειο Μέγαρο, 5ος όροφος, γραφείο 518
Αναστάσιος Παππάς
O Δρ. Αναστάσιος Παππάς κατέχει πτυχίο Διοίκησης Επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Διεθνή Τραπεζική Διοίκηση και Χρηματοοικονομική (MSc in International Banking and Finance) από το Πανεπιστήμιο του Southampton του Ηνωμένου Βασιλείου και διδακτορικό στη Μακροοικονομική από το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Η έρευνα στη διδακτορική του διατριβή αφορούσε τις μακροοικονομικές ισορροπίες και την κίνηση κεφαλαίων στο πλαίσιο της σύγχρονης παγκοσμιοποίησης των οικονομιών.
Έχει εργαστεί στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στην Ελλάδα (εταιρίες συμβούλων, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ΟΤΑ). Την τρέχουσα περίοδο εργάζεται ως ειδικός επιστήμονας στο Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο, όπου κατέχει τη θέση του επικεφαλής του Τμήματος Μελετών. Το αντικείμενο της εργασίας του αφορά στον έλεγχο της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του κράτους, την μελέτη και παρακολούθηση των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων, την οικονομική ανάλυση, τις μακροοικονομικές και δημοσιονομικές προβλέψεις και τις προτάσεις οικονομικής πολιτικής.
Έχει διδάξει μαθήματα οικονομικής κατεύθυνσης σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου (στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Διοίκηση Επιχειρήσεων - ΜΒΑ»), και στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων–ΜΒΑ, στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Πολιτικής Οικονομίας και στο πρόγραμμα Μεταπτυχιακών σπουδών στη Φιλοσοφία και Διοίκηση).
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη μακροοικονομική, νομισματική, δημοσιονομική πολιτική, τις οικονομικές προβλέψεις, τη μελέτη των χρηματοπιστωτικών κρίσεων και της κίνησης των κεφαλαίων.
210 727 7880
evsfakian@econ.uoa.gr
Γρυπάρειο Μέγαρο, 5ος όροφος, γραφείο 518
Ευάγγελος Σφακιανάκης
Ο Ευάγγελος Σφακιανάκης είναι πτυχιούχος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου MBA και διδάκτορας του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς με τίτλο διδακτορικής διατριβής «Δημιουργία μοντέλων πρόβλεψης του κινδύνου χρεοκοπίας ελληνικών επιχειρήσεων». Η κύρια ερευνητική του ενασχόληση εντάσσεται στο πεδίο των Χρηματοοικονομικών και εστιάζει στην ανάλυση των θεμελιωδών στοιχείων των επιχειρήσεων και την αξιολόγηση επενδύσεων. Παράλληλα, ασχολείται επαγγελματικά με την ενεργή διαχείριση χαρτοφυλακίου και ειδικότερα την ανάλυση και αξιολόγηση επενδύσεων για λογαριασμό εταιρειών Asset Management.
Τούντας Κανέλλος
Ο Τούντας Κανέλλος είναι Επίκουρος Καθηγητής Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Ανάλυσης στο τμήμα Διοίκηση Γεωργικών Επιχειρήσεων μκαι Συστημάτων Εφοδιασμού του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αποφοίτησε από το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Χαλκίδας. Συνέχισε τις σπουδές του και έλαβε πτυχίο από το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Του απονεμήθηκε μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το ίδιο Πανεπιστήμιο. Το 2006 απέκτησε διδακτορικό τίτλο στη Λογιστική και Χρηματοοικονομική Διοίκηση από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ εκπόνησε μεταδιδακτορική έρευνα στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εργάστηκε ως ελεγκτής στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς από το 2000, ενώ διετέλεσε Προϊστάμενος Οικονομικών Υπηρεσιών της από το 2003 έως το 2010. Στο παρελθόν εργάστηκε ως Λογιστής στη Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου. Διετέλεσε Αντιδήμαρχος Οικονομικών στο Δήμο Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη από τον Ιανουάριο του 2011 έως τον Αύγουστο του 2014 ενώ από τον Σεπτέμβριο του 2014 έως τον Ιούνιο του 2015 Υποδιοικητής στον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων. Η ακαδημαϊκή του εμπειρία είναι ευρεία. Έχει διδάξει στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο ΤΕΙ Αθήνας, στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά, στο Πανεπιστήμιο Πατρών, ενώ σήμερα διδάσκει Λογιστική σε Μεταπτυχιακά προγράμματα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επιστημονικά του άρθρα έχουν δημοσιευθεί σε έγκριτα Διεθνή Περιοδικά, Διεθνή Οικονομικά Συνέδρια και Forumς όπως ενδεικτικά αναφέρονται, Sustainability, Strategies in Accounting and Management, Theoritical Economic Letters (TEL), Journal of Accounting and Taxation, Energies, Journal of Business Accounting and Finance Perspectives, Journal of Economics and International Business Management, Journal of Forecasting, Interdisciplinary Journal of Economics and Business Law, International Journal of Economics and Finance, Interdisciplinary Journal of Economics and Business Law, Journal of Governance and Regulation, Corporate Board: Role, Duties and Composition, International Journal of Corporate Finance and Accounting, Journal of Financial Regulation and Compliance. Έχει παρουσιάσει σειρά διαλέξεων σε θεματολογία Οικονομικών και Δημοσίου Λογιστικού ενώ κύρια θέματα επιστημονικού του ενδιαφέροντος είναι η Λογιστική και η Χρηματοοικονομική. Είναι κριτής σε διεθνή ακαδημαϊκά περιοδικά, και έχει επιβλέψει μια σειρά διδακτορικών διατριβών όπως και ένα μεγάλο αριθμό διατριβών MSc.
210 727 7880
kstoudas@econ.uoa.gr
Γρυπάρειο Μέγαρο, 5ος όροφος, γραφείο 518